Agapanthus (Afrika Zambağı) Lila çiçekli 30-50 cm

25,43 TL + % 20
30,51 TL
Ürün Kodu: agapanthlila1
GELİNCE HABER VER

Doğum yeri Güney Afrika, ailesi Zambakgiller Liliaceae’dır. Afrika zambağı da denir. Soğanlı değil rizomludur. Çıtkırıldım değildir, çok yıllık bir bitkidir. Sizi sevdi mi kolay kolay bir daha terk edip gitmez. 60-120 santimetreye kadar boylanma yapabilir. Uzun sapın üzerinde açan tek bir çiçeği vardır. Çiçekleri genellikle mor ya da mavidir. Kırmızı ve beyaz açan türleri de vardır. Çiçekleri genelde ilkbahardan yaz ortasına kadar açar(mayıs-ağustos). Sonbahara doğru çiçek açtığı da olur. Kesme çiçekçilikte yeri nadide ve değerlidir.  Kılıç gibi yaprakları oldukça dekoratiftir. Sık yapraklanması ve çevreye yayılma özelliğiyle de iyi bir yer örtücüdür. Zambağın yapraklarına benzer ama biraz daha etlidir.

Güneşi seven bitkidir. Yaz ayları aşırı yüksek olan memleketlerde öğle vakti tepe güneşinden korunması iyi olur. Soğuya karşı dayanıklıdır( -12°C). Kışın bitki yapraklarını döker ölü gibi görünür, ilkbaharda yeşillenmeye başlar. Toprak konusunda seçici değildir. Geçirgen olması şartıyla hemen her tür toprakta sağlıklı gelişir. Ama güzel gelişsin istiyorsanız dere kumu karıştırılmış gerçek toprak olmalı. Eğer toprağınız kırmızı ve killiyse dere kumuyla beraber pomza taşı kullanabilirsiniz. Yaz boyunca toprağın ıslaklığı tam gitmeden sulayın. Yazın çiçeklenme döneminde çok su ister, kışınsa seyrek sulayın. İlkbaharda yumrusunu dikebilirsiniz. Yumrudan biraz daha büyük bir çukur açıp içine yerleştirmeniz yeterli olur.

İlkbahardan tomurcuklanma dönemine kadar besin kullanın. Çiçekler solduktan sonra sonbahara kadar hafif dozda besin vermeye devam edin. Solan çiçekleri kesmeyi unutmayın. Yılda iki kez gübreleme yapabilirsiniz.(NPK gübresi)

Çiçek açmasını istiyorsanız yeterince güneş alan yere koymalısınız. Kökleri ne kadar sağlıklı ve fazlaysa bitkiniz o kadar verimli çiçek açar. Bunun içinde saksıda yetiştirecekseniz saksının büyük olamamasına özen gösterin. Yaz boyunca susuz bırakmayın besinini düzenli verin. Her yıl kök ayırma yapmayın. Kökten ayırma en az 3 yılda bir yapılmalıdır.  Bitkinizi uzun yıllar boyunca grup halinde bırakmayın bu da çiçeklenmemesine neden olabilir. Birde gelişim döneminde kesinlikle saksısını değiştirmeyin kökleri zedeleyebilir gelişimini engelleyebilirsiniz.

Çoğaltmak içinde yukarıda bahsettiğim gibi kökten ayırma yöntemiyle olur. Grup halinde olan bitkilerinizi birbirinden ayırarak çoğaltabilirsiniz. Yalnız bu işlem her yıl değil, 3-4 yılda bir yapılmalıdır. Ayrıca tohumla da üretilebilir. Kuruyan çiçeklerinde tohumlar vardır onları çiçek yuvasından çıkarın ve iyice tohumların kuru olduğuna emin olun. Bu tohumları ilkbaharda ekin kolayca çimlenir ve büyür. Bulunduğun yerin şartlarına göre tohumla üretilen bitkinizin çiçeklenmesi 1.5 yıl ve iki yılı bulur.

Agapanthus (Afrika Zambağı) Lila çiçekli 30-50 cm Agapanthus (Afrika Zambağı) Lila çiçekli 30-50 cm agapanthlila1 Agapanthus (Afrika Zambağı) Lila çiçekli 30-50 cm