Havlu püskülü (Deutzia Gracilis)

16,87 TL + % 20
20,24 TL
Ürün Kodu: havlupüskülü
GELİNCE HABER VER
Havlu püskülü (Deutzia Gracilis)
Minik sevimli beyaz çiçekleri muhteşem bir görüntü vermektedir.

Habitat: Japonya bölgesine özgü. Anayurdu Japonya.
Yapısı: Yaprak döken
Büyüme oranı: Yavaş büyüme gösterir
Konum istekleri: aydınlık veya gölgeli; iyi drenajlı toprak
Boy: 1-2 m boylanır.
Genişlik: 2-3 m
Doku: Narin, hafif dokulu
Form: Alçak, sıkı, yoğun, küme küme, yaşıyla orantılı dağınık bir form alır
Çiçek/Meyve: Lekesiz beyaz renkli 5-7cm çiçekler, yazın başlarında salkım şeklinde gövdeye doğru sarkar ve hoş kokuludur.
Yapraklar: Karşılıklı dizilir,üst kısımlar açık yeşil renkli alt kısımlar daha koyu yeşil renklidir. 10-15cm uzunluğundadır.
Açıklama: Kuraklılığa dayanıklı; kötü koşullara kolay adapte olabilen,soğuğa ve çevre kirliliğine dayanıklı,zararlılara dayanıklıdır. Budaması mutlaka yapılmalı.

Genel Özellikleri

Orta ve büyük cesametli, ekserisi kışın yaprağını döken, az bir kısmı da dökmeyen bu çalı daha tam yapraklanmadan ilkbaharda beyaz çiçekleri ile güzel bir görüntü oluşturur. Ekseri türleri yazın çiçeklenir ise de bir kısmı ve bazı hibritleri ilkbaharın ikinci yarısında çiçeklenmektedir.
1.5-2 m kadar boylanabilen yazın yeşil çalılardır. Dalları; karşılıklı olarak dizilmişlerdir, dik duruşlu ve sarı-boz renklidir. Yaprakları 5-8 cm uzunlukta, kalınca mızrak veya yumurta biçiminde ucu sivri, acık-yeşil renkli, kenarları dişli ya da kertikli olup kısa saplıdır. Üst yüzü hafif tüylü olup alt yüzünde tüy bulunmamaktadır. Yaprağın üst kısmı parlak yeşil renkli, ince ve narindir. Yaprağın alt kısımları neredeyse beyaza yakındır. Çiçekleri beyaz renkli, bileşik salkım biçiminde ve ismini aldığı havlu püskülüne benzer. Nisan-mayıs aylarında çiçeklenir. Nisan ayının ilk iki haftası boyunca fundanın salkımları kendini örter. Fincan şeklindeki çiçekleri 1.3-1.9 cm civarındadır. Yazın yeşil çalı formundaki bitkilerdir. Çok az sayıdaki türü herdem yeşildir. Genellikle sürgün uçlarında ve bileşik olarak bulunurlar. Meyve yuvarlak kapsül durumunda ve 3-5 gözlüdür. Deutzialar bol güneşli yerleri severler. Nemli ve kuvvetli topraklarda iyi gelişirler.
İlkbaharda dalları saran bol ve gösterişli çiçekleri ile gözalıcı bitkilerdir. Çiçekler; ilkbahar sonu, yaz başında dikine duran dalları üzerinde salkımlı olarak çiçeklenirler. Süslü, bükümlü dalları diğer türlerine göre çokça olarak beyaz çiçeklenir.
Yaz başında, yaprakları görünmeyecek kadar çok çiçek açar. Çiçekler ekseriyetle beyaz olmakla beraber hibritlerin çiçekleri pembe ve gül tonlarındadır. Bir çok tipi beyaz çiçeklidir ama bazıları başlangıçta pembe renklidir ve zamanla renk açılımı olur. 1-3 cm büyüklükteki çiçekleri kısa başaklar üzerinde oluşur. Daha sonra küçük kahverengi tohum baklası olgunlaşır. Yaprakları sonbaharda güzel bir renk almazlar. Deutzialar arasında, Deutzia gracilis en çok yetiştirileni olup, 1-2 m kadar boylanır.

Kullanım yerleri:

Havlu püskülleri çiçeklenince çok muhteşem olurlarsa da çiçeksizken pek süs bitkisi havası vermezler. Çiçekli yada çiçeksiz boyuna göre bir çalı sınırının içine karıştırılabilir. Tek tek ya da gruplar halinde de kullanılabilirler. Oyun bahçesi kenarlarının güzel bir çit bitkisidir. Yaya yollarının kenarlarına dikildiklerinde sınırlayıcı bir etki oluştururlar. Tek ya da grup dikildiği taktirde oldukça vurgulayıcı bir görüntüye sahip olur. Deutzia gracilis; peyzaj materyali olarak çok kullanılır. Çit için Deutzia gracilis 50-75 cm arayla dikilmelidir. Geniş yığınlı şekilleri vardır. Eşit yayılım gösterirler. Büyüme oranları oldukça yavaştır. İyi tekstürlüdür.
Havlu püsküllerinin 50’den fazla türü olmakla beraber en gösterişli olanlar gracilis türü ve hibrit olanlarıdır.
Deutzia gracilis, Deutzia hibritlerinin anacıdır. Kışın kesilerek de evde çiçeklendirilirler. Hibritleri değişik gruplara ayrılmıştır. En çok bilinenleri:

• Deutzia x lemoinei; 1.5-2 m’yi bulan uzun ve kuvvetli dallarında çok bol beyaz çiçekler açar.
• Deutzia x rosea; düzgün formlu bir çalıdır ve çiçekleri pembe tonlarında olur. yaklaşık 1m uzar ve daha sık bir büyüme tarzı gösterir. 5-8 cm çapında pembe renk çiçeklidir. Pembe tomurcuklu "Eximia”’nın beyaz çiçeklerinin dışı pembe renklidir.
• Deutzia elegan tissima "Facciculata”; büyük, beyaz çiçek topları ile harkulade bir çiçek topunu andırır.
• Deutzia Scabra; 3 m’ye kadar yükselir. Dalları dışa açık ve kahverengidir. Süt beyazı çiçeği içten biraz pembedir.
• Deutzia x lemoinei; yaklaşık 2m boylanır.

Yetiştirilmesi:

Güneşli veya yarı gölge, kurak veya rutubetlice, iyi drene olan hafif gübreli topraklarda gelişir Çiçeklenmeden hemen sonra budanmalıdır. Budandığı takdirde gelecek yıl daha çok çiçek açar. Hiçbir zararlıdan etkilenmez. Avrupa’nın her yerinde kışa dayanır ama korumasız kuzey yönünde ilkbaharın geç donlarında çiçek tomurcukları donar.

Havlu püskülü (Deutzia Gracilis) Havlu püskülü (Deutzia Gracilis) havlupüskülü Havlu püskülü (Deutzia Gracilis)