İthal Çoban Çiçeği KIRMIZI - Amaryllis saksıda

25,34 TL + % 20
30,41 TL
Ürün Kodu: amaryllisferrari
GELİNCE HABER VER
Amaryllis (Çoban) Çiçeği 

Amaryllis çiçeği bir diğer adıyla da ülkemizde bilinen Çoban Çiçeği dekoratif çiçekleri için yetiştirilen hoş bitkilerdendir. Oldukça güzel çiçekleri vardır. İnce ve narin çiçekleri vardır. Ayrıca rengarenktir. Bitkinin anavatanı Güney Amerika’dır. Tropik bir bitki olmasından dolayı bulunduğu yere ayrı bir hava veriyor. Hem saksıda iç mekan süs bitkisi olarak hem de bahçelerinizde dış mekan süs bitkisi olarak rahatlıkla yetiştirebileceğiniz harika bir çiçek.Ayrıca vazolarda da çok güzel duran bir bitki.

Amaryllis bitkisi soğanlı bitkiler ailesinden. Uzun, şerit şeklinde ve etli yaprakları var. Kırmızı, pembe, beyaz ve turuncu renkte çiçekleri türlerine göre hem kokulu hem de kokusuz olabiliyor. Oldukça gösterişli ve dekoratif olan bu çiçekler, 80 kadar boylanabilen bir sap üzerinde bulunuyor. 2 hafta kadar da vazoda canlı durabilen harika bir bitki..

Amaryllis bitkisinin bakımı oldukça kolay. Fazla yoracak bitkilerden değil anlayacağınız. Toprak isteği bakımından geçirgen ve özellikle de drenajı iyi yapılmış toprak olması çok önemli. Bunu sağlamak için toprak karışımına kum ekleyebilirsiniz. Hatta eklemelisiniz de. Çok faydalı olacağını size temin edebilirim.

Sıcak ortamları seven bir bitkidir. Yarı gölge ya da güneşli aydınlık yerleri sever. Gölgelik yerlerden kesinlikle uzak tutun. Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Özellikle bitkinin gelişimi ve büyüme zamanlarda ışık ihtiyacı oldukça yüksek olacaktır. Bu dönemde kesinlikle ışık ihtiyacını karşılayın.

Aşırı sulanmaktan hiç hoşlanmaz. Bu yüzden bitkinizde en dikkat edeceğiniz konulardan birisidir aşırı sulamaktan kaçınmak. Çiçeklenme dönemlerinde biraz suya ihtiyaç duyar. Bu dönemde düzenli sulamanız gerekecek.
Solan çiçekleri varsa bunları hemen kesmeniz gerekiyor. Artık bitkiniz yavaş yavaş kurumaya başladıktan sonra ve yapraklar tamamen kuruduktan sonra bitkinin soğanlarını çıkarın ve kuru, serin, karanlık bir ortama alın. Eylül – Ekim aylarına kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra bu aylarda bu soğanları tekrardan dikebilirsiniz.

Soğan dikiminin ilk aylarında bolca sulayın. Sonra yavaş yavaş bu miktarı azaltmanız gerekecek. Bitki iyice gelişmeye başlayınca su miktarını iyice azaltın. Yukarıda da söylediğim gibi aşırı sulanmayı sevmez Amaryllis.

Soğanlı bitkilerden olan amarillis tropikal ve subtropikal bölgelere mahsustur.

Bu yüzden amarillis bakımı ve yetiştirilmesi lale gibi zambak gibi değildir çok daha kolaydır. çoban çiçeği amarillis Amarillis soğanları bütün yıl yaprak çıkararak soğanını büyütür, yavru soğanlar oluşturur. Bu yavrular da yapraklanarak ana soğanın yanında büyümeye devam ederler. Bizim ülkemiz şartlarında sonbahar sonunda soğuk etkisiyle yaprakları kurur. Soğanı toprak altında bekler. İlkbaharda yeniden yapraklanır ve ilk yapraklarla beraber çiçek açar.

Çiçeklenmesi:

Amarillis çiçekleri içi boş geniş uzun ve yapraksız bir sap ucunda birkaç tane olur. Tek bir soğan yeterince büyükse aynı haftalarda birden fazla çiçek sapı çıkarabiliyor daha fazla çiçek açıyor. Yılda bir defa ilkbaharda çiçeklenir. Çiçek rengi açısından zengin çeşitte cinsleri ve katmerlileri de vardır. Yaprak ve çiçek şekli çok farklı amarillisler konumuz dışı.

Amarillis üretilmesi:

En kolayı yavru soğanların ayrılmasıyladır. Bu her zaman yapılabilir.

Bahçelerde amarillis yetiştirilmesi

Bakımı çok kolaydır.

Aşırı güneşte de olur yarı gölgede veya tam gölgede de olur fakat güneşten mahrum etmek hiç iyi değildir. Susuz bırakılmamalıdır. Kendi tecrübelerime göre İstanbul’da hiçbir zararlısı yoktur diyebilirim, sadece sümüklüböcekler ve bahçe salyangozları amarillis yapraklarını yemeyi severler. Güneşten muhrum kalanların yapraklarında hastalıklar oluştuğu söyleniyor. Benim yetiştirdiklerim aşırı güneş altında bulunurlardı bahçe salyangozları dışında hiçbir zararlısını tespit etmedim. Sonbaharda yapraklar kurur, soğanlar ilkbaharda yeniden yapraklanırken aynı zamanda çiçek açar.

Toprak ve sulama:

Her türlü toprakta olabilir. Esas ihtiyacı güneş ve sudur. Güneşten mahrum etmeyin. Toprak hafifçe kuruduğu zaman sulayın.

Ev içinde amarillis yetiştirilmesi ve bakımı

Yeni dikilen amarillis soğanını bir defa sulayın, sonra toprak iyice kuruyana kadar sulamayın. İlkin bol sularsanız çiçek açmama ihtimali var. Çiçek tomurcuğu çıkmamışsa, yaprakları 15 cm’yi geçene kadar çok az sulamalısınız. Yine de çiçek tomurcuğu yoksa normal sulamaya geçin. Çiçek artık ya ilerde olabilir ya da büyük bir ihtimalle gelecek yıl çiçek açacaktır.

Saksı: 

Bir soğan için çok büyük saksı gerekmiyor: Yumurta sarısının yumurtanın bütününe göre oranını düşünerek ona göre büyüklükte saksıya ekmelisiniz yani soğanın büyüklüğü esas ölçü olmalı. Soğanın ucu (boyun bölgesi) toprak dışında kalacak, hatta soğanın yarısı toprak dışında kalabilir.

Toprağı tropikal bitkilere uygun olmalı; 

Yani suyu iyi süzdürmeli ve havadar olmalı ve aşırı ıslak kalmamalı. Bitki besini çiçekleri solduktan sonra başlanarak verilmeli. Ayda bir yeterlidir. Bol güneşli veya daha iyisi orkide ve antoryumlarda olduğu gibi pencere tülü ile filtrelenmiş güneş alan ortamda olmalıdır. Çiçek açtığı zaman güneşten korursanız çiçekler iki hafta kadar dayanabilir yoksa belki üç beş günde solup giderler.
Büyük ve geniş yapraklı amarillisler (resimdeki cinsin benzerleri) iyi toprak, besin takviyesi ve kontollü sulama ile yaprakları 50 cm. kadar uzayabilir ve yapraklar daha geniş olur.

Sulama: 

Toprak biraz nem kaybedince sulayın ama saksı altından çıkan suyu bekletmeyin toprak suya iyice doymasın.

Dekoratif unsur olarak amarillis: 

Çiçekleri her ne kadar çok güzel, büyük ve gösterişli olsalar da sırf yaprakları için de yetiştirilebilir. Zaten yılda bir defa çiçek açıyor. İyi bakılırsa yaprakları oldukça dekoratiftir. Filtrelenmiş bol güneşli bir ortam sağlayabilirseniz ev içinde gayet güzel yetiştirilebilir ve bütün yıl yaprakları parlak yeşil kalabilir.

Saksı ve toprak değiştirmek gerekmiyor ama yaparsanız çiçekleri her yıl daha büyük, daha gösterişli, daha bol olur. Yavruları ayırmak için ve zevkinize göre tek saksıda devleşmiş yapraklı tek amarillis istiyorsanız eylül veya ekim ayında gerekenleri yapın. Veya kasım sonunda dinlendirmeye bırakın.

Dinlendirmek her açıdan çok faydalıdır; 

Çiçeklenmesi için kesinlikle gereklidir. Kasım ortasından itibaren hiç sulamayın, çok serin, karanlık ve kuru yerde tutun bütün yapraklar kökler iyice kurusun. Ocak ortasında soğanları ayırın ekin ve saksıları ev içinde bol güneş alan pencere önüne koyun. Genelde çiçek tomurcuğu yapraklarla beraber çıkar ve hızlı büyür. Eğer soğanları ilk diktikten sonraki ilk sulamadan sonra bol sularsanız çiçek açmayabilir.


İthal Çoban Çiçeği KIRMIZI - Amaryllis saksıda İthal Çoban Çiçeği KIRMIZI - Amaryllis saksıda amaryllisferrari İthal Çoban Çiçeği KIRMIZI - Amaryllis saksıda